čtvrtek 2. března 2017

Které platformy končí v P2P půjčkách?

Nový Zákon o spotřebitelském úvěru (ZSÚ) č. 257/2016 Sb., který vstoupil v platnost 1. prosince 2016, padl na poskytovatele spotřebitelských úvěrů prakticky až úderem půlnoci v noci z 28. února na 1. března 2017. Do té doby měl totiž každý poskytovatel čas uvést své podnikání do souladu s tímto zákonem a následně požádat o licenci u ČNB, bez které již nyní není možné nové úvěry poskytovat.

Mezi základní požadavky patřilo navýšení základního kapitálu na 20 milionů korun, prokázání čistého původu těchto peněz a tzv. důvěryhodnosti majitelů a statutárních orgánů. Mimo jiné by v následujících dvou letech měla každá společnost proškolit zaměstnance, kteří mají na starosti spotřebitelské úvěry a nechat je složit zkoušky u školících středisek certifikovaných ČNB. Na složení těchto zkoušek má však žadatel, který žádal o licenci do 28.2. ještě dalších 24 měsíců. K podání žádosti stačilo prohlášení o tom, že zaměstnanci jsou proškolení. Formalitou pak je pro žadatele už jen požadavek na pojištění zodpovědnosti.

Které P2P sítě to odnesou?


Bankerat - zákon se jej netýká

Tato společnost není poskytovatelem půjčky, ale pouhou platformou pro půjčování mezi fyzickými osobami. Z tohoto důvodu se domnívám, že se Bankeratu ZSÚ vůbec netýká. Bankerat totiž žádné (ani spotřebitelské) úvěry neposkytuje. Uživatelé si zkrátka půjčují navzájem přes smlouvy o zápujčce.

Benefi - končí s poskytováním úvěrů

Již ze včerejška se ví, že jako poskytovatel úvěrů zcela končí Benefi. Společnost zůstane jen jako aktivní skořápka inkasující a přerozdělující splátky ze současných úvěrů. Více se dočtete v mém předchozím článku.

FerratumP2P - zákon se nemůže dotýkat provozovatele platformy, nicméně možná ovlivní současného dodavatele půjček

Tady je P2P platforma provozovaná společností Ferratum Czech s.r.o., která přeprodává k investici tzv. investiční sady půjček od FerratumBank, p.l.c. (banka sídlící na Maltě). V tuto chvíli je možné investovat jen do půjček poskytnuté touto bankou v ČR, v budoucnu však nejspíš i z dalších států.

U Ferratum je problematika trochu složitější - ČNB, ač se jí to v minulosti nelíbilo, nemá na FerratumBank na Matě skoro žádné páky a dle ZSÚ musí sice kvůli mezinárodním smlouvám (EU) umožnit poskytovat i přeshraničním poskytovatelům půjček a sdělit jim podmínky působení na českém trhu. Ty však (pokud vím) zatím známé nejsou a je otázkou, zda si s tím FerratumBank vůbec musí zatěžovat hlavu nebo zda pro ni respektování českých zákonů bude jen dobrovolná záležitost. Nicméně neočekával bych konec platformy nebo nedostupnost dalších úvěrových sad k investování (další sadu k investování očekávám již zítra).

FinGOOD - jede dál, zákon se jej vůbec netýká

Společnost finGOOD se v loňském roce rozhodla přeorientovat na poskytování a investice do firemních úvěrů. Tato změna ji zaručila, že se ji žádné změny v oblasti spotřebitelských úvěrů týkat nebudou.

Unicredo - nejspíše končí

Vzhledem k tomu, že společnost dle Obchodního rejstříku nenavýšila základní kapitál a ten zůstal na pouhých 2 milionech, lze předpokládat, že dnešním dnem již společnost nesmí poskytovat nové spotřebitelské úvěry. V platformě nejsou vidět ani žádné půjčky k investování.

Zonky - splňuje vše a jede dál

Zonky se transformovalo jak mělo. Základní kapitál má více než trojnásobný a o licenci již požádalo.

Žlutý meloun - zákon se jej nejspíše netýká

Situace u Žlutého melounu je stejná jako v případě Bankeratu - platforma tu nevystupuje v pozici poskytovatele a uživatelé si půjčuji mezi sebou prostřednictvím smlouvy o půjčce. Ve Žlutém melounu ale není snadné se příliš orientovat. Je to změť různých právnických osob s obdobným jménem, kde každá má v řetězci jiný účel nebo pochází z jiného státu. iServices Czech republic, s.r.o. (CZ) je zřejmě provozovatel platformy v ČR., iServices, a.s. (SK) je zřejmě majitel platformy a iSale, v.o.s. (CZ/SK? - nevím) je jakýsi operátor oprávněný využívat databáze, software, stránky, doménu a uzavírat smlouvy. Tady zkrátka těžko říct - česká verze Žlutého melounu obsahuje slovensky psané Obchodní podmínky.

3 komentáře:

  1. Zajímavé, vůbec jsem netušil, že Benefi končí, díky za informaci.

    Nevíte, jak je to s Banking Online - www.banking-online.cz? Týká se jí zákon? A bude pokračovat nebo končí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, myslím si, že to víte velmi dobře. Možná by bylo lepší, kdybyste sám rovnou napsal, že se vás to také netýká.

      Vymazat
    2. Díky za odpověď Michale. Máte dobrý postřeh a přehled.

      Toto však s jistotou nevím. Jen předpokládám, že když má Banking Online registraci u ČNB, pokračuje dál. A předpokládám, že situace je podobná jako u Bankerat. Tedy že slouží čistě jako tržiště P2P půjček a investicí, ale sami nepůjčují a tím pádem nemusí třeba navyšovat základní jmění na 20 000 000 Kč.

      Viz: https://www.banking-online.cz/dokumentace/smlouva-o-zapujcce

      Ale jak u Bankerat, tak u Banking Online si tím nejsem jistý. V tom zákoně a v tom, jak bude vykládán se nevyznám. Když ale píšete, že netýká, tak netýká. .o)

      Vymazat

Vyvarujte se vkládání nerelevantních reklamních odkazů mimo téma. Komentáře čtu a klidně je začnu i mazat.