pondělí 11. září 2017

Nový investiční projekt od Benefi a.s. již neuvidíme, zakladatelé mají novou firmu - startuje Rentiero.cz

Tak slibovaných nových způsobů investování s Benefi a.s. se již nedočkáme. Jeho zakladatelé nový slibovaný projekt P2P investic rozjeli pod novou akciovou společností jménem Rentiero a.s. Jde o investování do podílů v nemovitostech.

Za minimální investici ve výši 10000 Kč (nově pouze 1000 Kč) získáte podíl v nemovitosti, kterou bude Rentiero.cz pronajímat a zisky z pronájmu odpovídajícím způsobem přerozdělovat mezi investory. Vzpomeňme si nyní na předpokládané inzerované zhodnocení u Benefi "až 35 %", ze kterého je řada lidí spíše v mínusu. Těžko říct, zda si Rentiero po neúspěchu Benefi zaslouží důvěru.

Předpokládané zhodnocení investice pronájmem je podle Rentiera 3-5 % a předpokládané zhodnocení ceny nemovitosti vidí na 7 %. Rentiero tedy předpokládá celkové zhodnocení až 12 %.

Osobně na všech P2P investičních platformách držím investované částky do jednotlivých investic skoro vždy na minimální výši jedné investice - v rozsahu 5 až 50 €. Vzhledem k tomu, že s Benefi aktuálně prodělávám přes 2 % (nyní už jsem mínusu přes 8 %) ročně a vzhledem k tomu, že minimální výše investice je u Rentiero.cz skoro na desetinásobku mého investičního maxima, co do jednotlivých P2P investic vkládám, investovaní na Rentieru prozatím úplně vynechám.

Projekt budu ovšem se zájmem sledovat a v případě spokojenosti ostatních po roce či dvou možná také do tohoto vlaku nastoupím. Pokud chcete o Reniero více informací, naleznete je na webových stránkách www.rentiero.cz.

4 komentáře:

  1. Přišlo mi to jako zajímavá možnost zhodnocení financí. Dokonce jsem si již vytvořil účet na portále a nabil své investiční konto nějakými "drobnými". Nakonec ještě však zvažuji investici z tohoto důvodu. Na jedné straně existuje lákavé zhodnocení v rozsahu cca 6% - 19% p.a. K tomuto mají pěknou prezentaci a prostřednictvím ní propagují výhodnost investicena stránce https://www.rentiero.cz/investice/. Upozorním, že významnější zisk je generován růstem tržní hodnoty investice oproti zisku z nájmu (poměr je 9% vůči 4% v průměru). Po důkladném seznámení se s obchodními podmínkami jsem však zjistil, že se zhodnocením nemovitosti formou navýšení tržní ceny resp. zhodnocením majetku (nová kuchyň, ...) se mohu rozloučit.
    Je tam důležité totiž toto:
    7.3. Podílem na výnosech investice se rozumí podíl na splátkách nájemného.
    - důležité je, že tento bod pojednává pouze o splátkách nájemného, nikoli o zhodnocení tržní ceny nemovitosti (obecně zhodnocení nemovitosti)
    - toto potvrzuje i další bod pojednávající o odkupu podílových listů firmou Rentiero od investora
    10.2. Investice je ukončena v případě, že se společnost rozhodne koupit od investora jeho podílové listy a převede na jeho uživatelský účet peněžní prostředky odpovídající tržní hodnotě podílových listů, případně nominální hodnotě podílových listů, pokud je tato nižší.
    - z uvedeného vyplývá, že tržní zhodnocení investice nepřichází v úvahu a nebude nikdy vyplaceno, tedy i pokud by tržní cena nemovitosti byla vyšší, než nominální hodnota podílu (tedy to, co jsem do toho investoval), bude vyplacena pouze nominální hodnota
    - tato operace není nijak časově omezena, tzn. např. po 3 letech (kdy se to tržně zhodnotí třeba o 25%) vyplatí investora nominální hodnotou investice a zisk si ponechají (nepřerozdělí jej mezi investory)
    - a opačně riziko ztráty nese pouze investor, tzn., že pokud by se snížila tržní cena nemovitosti, může odkoupit firma Rentiero podílové listy, ale pouze za tržní cenu, tedy Rentiero nenese žádné riziko snížení tržní ceny
    8.5. Investor je srozuměn s tím, že když dojde ke změně výše nájemného, může to ovlivnit jím očekávaný výnos z podílu na nemovité věci. Každou takovou změnu společnost investorovi oznámí na portále.
    - toto s ostatními známými smluvními podmínkami fakticky může znamenat to, že Rentiero sníží nájem třeba na polovinu, což bude znamenat v lepším případě poloviční výnos, ale v horším případě třeba i výnos nulový pro investora

    Závěrem tedy se utvrzuji, že své peníze z investorského účtu stáhnu a použiji jinde (třeba Zonky).

    Všem přeji dobrou volbu s investicemi.

    M. Škerko.

    PS: Kdybyste se se mnou chtěli spojit, prosím použijte účet skerko@seznam.cz, ten googlovský aktivně nepoužívám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den pane Škerko,

      dovolte mi, abych zareagovala na Váš příspěvek.

      Bod 7.3. se týká pouze výnosu z nájmu a to z toho důvodu, že výnos z prodeje podílu na nemovitosti probíhá na sekundárním trhu, kde se musí potkat nabídka s poptávkou. Je tedy pouze na Vás, kdy se rozhodnete Váš podíl na nemovitosti prodat. Tuto problematiku upravuje bod 12. obchodních podmínek. Konkrétně bod 12.5. Peněžní prostředky za prodaný podílový list převede společnost z uživatelského účtu investora, kterému byl podílový list prodán, na uživatelský účet investora, který podílový list prodal, nejpozději následující den po prodeji podílového listu.

      Vámi zmiňovaný bod 10.2. je obsažen v obchodních podmínkách z důvodu ochrany v situacích, které nedokážeme dopředu předvídat například výrazná změna zákonů nebo politické situace. Tento bod může být tedy využit pouze v případě extrémních tržních, hospodářských či politických podmínek. V případě uplatnění tohoto bodu, mimo extrémní situaci, bychom nenávratně přišli o důvěru investorů, čímž bychom projekt Rentiero.cz okamžitě odsoudili k nezdaru.
      Tento bod je tedy v obchodních podmínkách proto, aby bylo možné nemovitost vykoupit a prodat mimo platformu. Není zamýšlen tak, že v případě růstu cen nemovitostí budeme podíly vykupovat a tím bohatnout na úkor investorů.

      Projekt Rentiero.cz je dlouhodobý projekt, do kterého investujeme velké finanční prostředky. Naše platforma stojí na tom, že investoři budou vydělávat a důvěra investorů k našemu projektu je pro nás zásadní.

      Bod 8.5. upravuje situace, kdy dojde na trhu s nemovitostmi ke změně. To znamená, že ve chvíli, kdy ceny nemovitostí a tedy i nájmů vzrostou, poroste i výše nájemného. Hodnota nemovitosti může samozřejmě i klesat, např. vlivem centrální banky, dostupností hypoték, krizí anebo počtem výstavby nových bytových domů. Historie ale ukazuje, že ceny nemovitostí z dlouhodobého hlediska rostou a jejich výnos se započítává k zisku z pronájmu nemovitosti. Tento bod se tedy týká nutnosti reagovat změnou výše nájmu na situaci na trhu s nemovitostmi. Z dat ČSÚ vyplývá, že průměrný roční růst cen nemovitostí v Praze za posledních 12 let, tedy od roku 2005 včetně nemovitostní krize, byl 6,17 % ročně https://www.rentiero.cz/novinky/.

      S pozdravem

      Eliška Grulichová

      Rentiero a.s.
      Londýnská 730/59, Praha 2, 120 00
      Mobil: 607 444 777
      Email: info@rentiero.cz
      Web: http://www.rentiero.cz

      Vymazat
  2. Hmmm. To je pro mě zklamání. O podobném portále jsem i sam uvazoval

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Vyvarujte se vkládání nerelevantních reklamních odkazů mimo téma. Komentáře čtu a klidně je začnu i mazat.